Gør-det-selv skrivebord
Sidste års helt store gør-det-selv projekt, endte med at være et af de mest omfattende jeg har rodet mig ud i, men også et af de sjoveste. Jeg havde i en længere periode gået og tænkt på at lave mig en ordentlig hjemmearbejdsplads, og havde derfor kigget på kontorborde/skriveborde. Ville godt have et stort bord (mindst 75cm i dybden og ca. 2.5 meter bredt), med plads til både arbejdscomputer og andre kreative projekter ved siden af, samtidig. Jeg havde set mig lidt lun på den type bordplader der har en buet front, hvor man sidder lidt “inde” i bordet, og havde en ret klar ide om udformningen. Det skulle også gerne være et bord der kunne justeres i højden (er ret høj selv, så standard bordhøjder er ikke optimale). Sidst, men absolut ikke mindst, skulle det være i træ, og gerne med et lidt rustikt look.
Fandt ret hurtigt ud af at sådan nogle borde er temmelig dyre (dem jeg havde kig på lå omkring 5-8.000,-), og specielt hvis man vil op i en brede på de 2+ meter, er udvalget pludselig småt. Så jeg tænkte; det må man da kunne lave selv, billigere!
Her skal det nævnes at min erfaring med træarbejde stort set kun er fra hvad jeg en gang lærte i sløjd og ellers, hvad jeg har kunne kigget min far og morfar over skulderen. Så hvis der er nogle erfarne træsmede eller sløjdtroldmænd der læser med her, skal i ikke forvente de helt store udfoldelser.
Projektet endte da også med at tage det meste af sommerferien 2021, og koste både blod, sved og store mængder slibestøv. Tilgengæld blev det faktisk flot, og prisen på selve bordet blev helt fornuftig (hvis man ser bort fra alt det værktøj jeg endte med at købe… mere om det senere).
Med alt det sagt, kommer her lidt billeder og erfaringer fra processen, der forhåbentlig kan inspirere andre der går med lignende ideer.
DIY Skrivebord – Design og prototype
Som sagt havde jeg en ret klar ide om den størrelse og udformning jeg ønskede. Der skulle være en sektion af bordet til de “analoge papirprojekter”, og en del til computeren. Ved den del af bordet der var til kreativ udfoldelse, ville jeg gerne havet en bue/indhak, så der var plads til ting hele vejen rundt om én, når man sad med et projekt. Kiggede på inspiration fra L-borde, og andre kontorborde med bue, og endte ret hurtigt ud med et design som vist her:
Idéen er at man på den venstre halvdel af bordet, har et område hvor man er er trukket ind, så man har nem adgang til et stort bordareal, og kan have papirer liggende omkring sig, eventuelt en bærbar stående på den lille fløj eller til højre for én. Den højre halvdel af bordet er et “normalt” bord, med god benplads (note: hvis du er i nærheden af de 2 meter høj, som mig, så husk at hvis du vil kunne strække benene under bordet, og det står op af væggen, så er alt under 75cm ikke dybt nok), og plads til skærm, tastatur og mus.
Materialer
Træ er dyrt, og en del af formålet med at bygge bordet selv, var at prøve at holde prisen nede. Så jeg gik på udkig efter billige brædder. Det absolut billigste jeg kunne få fingrene i var ru forskallingsbrædder (uden rundede hjørner) fra den lokale Silvan. 12 styks af 3 meter, til 15kr meteren = 540kr for træ. Nok til både bordpladen, understøttelse, og til spild. Problemet ved ru forskallingsbrædder er at de er uforarbejdede, og den ene side af dem kan have kanter/hakker og mærker fra bark, da de er skåret af det yderste lag af stammen. De er også meget knastede (hvilket viste sig at være lidt af en udfordring da de skulle slibes). Så det var håndplukning af de pæneste og mest lige, jeg kunne finde i stakken, og så købt i 3meter, så jeg kunne skære dem til, hvis enderne var grimme (det var de fleste). Tanken var ellers at den grimme side kom nedad, og at jeg kunne slibe mig til en pæn overflade.
Ud over træ, var der køb af skruer, indendørs trælim og sandpapir, til en samlet pris på ca. 150kr. Indendørs træolie (Skovgaard & Frydensberg, mellembrun) for 172kr. Og så 4 styks justerbare bordben fra Ikea (OLOV) til 320kr.
I alt, i materialer, en samlet pris på ~1.182 kr.
Så alt var godt, nu skulle det bare samles.
Lidt om proces
Jeg havde læst mig til at det smarteste var både at lime, og skrue brædderne sammen. Så jeg byggede en ramme, hvor jeg kunne lægge brædderne i spænd, mens limen tørrede. Det blev også et lidt gør-det-selv setup. 5 underlæggere på langs, med et fastskruet bræt i den ene side, og hjemmebyggede trækiler i den anden side, så jeg kunne sætte det hele i spænd. Så var det ellers bare at slibe kanterne på hvert bræt, give et gang lim, og spænde det hele sammen. Det virkede overraskende godt.
Næste skridt var at få underlæggerne spændt på. Det blev gjort mens det hele stadig var spændt sammen, med en skrue i hver bræt. Jeg var oprindeligt en lille smule bekymret for at bordet, i en længde på 2,2 meter, og med så tynd en bordplade (19mm), ville bøje nedad på grund af vægten, specielt på det midterste stykke ved buen. Tænkte det måske kunne være nødvendigt med en eller 2 ekstra afstivere på skrå. Det har dog vist sig ikke at være et problem. Bordet virker super stabilt og solidt.
Næste skridt var at få skåret enderne til, og skåret buen ud. Vil klart anbefale en stiksav, men sådan en har jeg ikke, så det blev med håndkraft. En kort og relativt bøjelig sav, og lidt tålmodighed, fungerede fint til at skære buen. Det blev lidt ujævnt, men ikke mere end at det kunne rettes op med en fil og lidt slibning.
Nu kom det der skulle vise sig at blive det største arbejde. Havde slebet lidt, men overfladen var stadig meget ujævn og have buer mange steder. Nogle af brædderne var også endt med at sidde lidt forskudt i højden, fordi mit underlag havde været for skævt da det blev limet, og fordi jeg ikke havde haft presset dem godt nok ned. Så selvom der ikke var nogle revner, var der højdeforskel på nogle brædder, på helt op til en millimeter.
I min naivitet havde jeg troede jeg kunne klare overfladen med sandpapir og knofedt, det går ikke til så mange kvadratmeter.. Endte med at være nødt til at tage en håndhøvl og et mejsel i brug, til de store kanter. Det var her knasterne blev et problem. Til dem der ikke ved det, kan jeg afsløre at det er noget rigtigt r**, at prøve at høvle hen over knaster. Det gik dog, om end det var lidt træls.
For at få overfladen helt glat, endte jeg med at opgive sandpapir i hånden, og købte en billig rystepudser til at slibe hele overfladen. Høvling og slibning endte med at tage hver eftermiddag/aften, i lidt over en uge, og uendeligt meget slibestøv (tror specielt fruen i huset, var glad for at arbejdet foregik i skuret i haven).
Det færdige bord
Da det hele var færdigt, skulle det bare have det sidste finish. Synes olie giver et ret flot og rustik look, og var lidt på udkig efter en mørk rødlig farve. Havde oprindeligt købt en mellembrun S&F træolie, men testede den af først, og syntes den blev alt for orange, så købte en mørkebrun i stedet. Den var så tilgengæld for sort, så endte faktisk med at bruge den Mørkebrune, men blandet op med 1/10 af den mellembrune. Det gav en mørk farve, men med en varm glød, der endte med at være præcis som jeg havde håbet.
Projektet blev lavet hen over en sommerferie, og vil skyde på jeg nåede at bruge et sted mellem 50-100 timer på det. Tilgengæld har jeg fået et bord der er præcis som jeg havde tænkt det, og som man vist godt kan tillade sig at kalde et unika bord. Og så til noget tæt på 1/3 af prisen i forhold til hvad jeg havde kig på. Var det tiden værd? 100%. Det var på alle måder et både lærerigt og givende projekt. Vil næsten sige der var noget meditativt over det. Men vigtigst af alt; når jeg sidder og skriver det her, og kommer til at kigge på bordet jeg sidder ved, giver det stadig et lille smil, selv her næsten et år efter 🙂
Tak fordi du læste med, og held og lykke hvis du selv er på vej ud i et lignende projekt!
*Det med småt: Det viste sig at en sav og en hammer, ikke er værktøj nok til at bygge et bord, så endte med at købe følgende: En håndhøvl, et sæt med stemmejern, et lille håndsav, en rystepudser og en fil. Værktøj for omkring 800kr. Men det er jo en langsigtet investering.

Er en af de der typer med alt for mange personlige projekter og idéer, hvor de fleste aldrig rigtigt bliver færdige. Egentlig ikke fordi der mangler drive eller motivation, men primært fordi der ikke er timer nok i døgnet.
Asser arbejder til dagligt som selvstændig webudvikler, men om natten drømmer han om at fange forbrydere lave kunst, computerspil, skrive fiktion og bygge ting i træ.